Za nami uspešno izveden prvi mednarodni Vrh 1. maj

V Inštitutu 1. maj smo med 24. in 26. aprilom 2023 organizirali sklop dogodkov, ki so se jih udeležili vidni predstavniki evropske socialdemokracije. Vrhunec je predstavljala mednarodna konferenca Vrh 1. maj z naslovom Last chance to change? Future of the EU and the role of Social Democracy, na kateri je spregovoril tudi Martin Schulz, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in predsednik nemške politične fundacije Friedrich-Ebert-Stiftung.

Ta je uvodoma izpostavil pomen sodelovanja političnih struktur s civilno družbo ter nujnost globljega razumevanja za demokratično delovanje vsakega posameznika:

Demokratični ljudje morajo razumeti, kaj se dogaja, morajo razumeti strukturne mreže in potrebujejo zmožnosti, da lahko razumejo in da si lahko prizadevajo za demokratično družbo.

Mednarodna konferenca Vrh 1. maj je predstavljala uvodni dogodek v sklopu ustanovitve Inštituta 1. maj. Namenjena je bila razpravi o ključnih izzivih Evropske unije, socialdemokratskih usmeritvah ter vlogi političnih fundacij pri podpori evropskemu povezovanju in oblikovanju javnih politik.

Mednarodne konference, ki je potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani, so se med drugim udeležili tudi Maria Joao Rodrigues, predsednica fundacije za evropske progresivne študije (FEPS) ter nekdanja podpredsednica S&D v Evropskem parlamentu, Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve, Mahas Joubelious, direktor FES za Evropo in Severno Ameriko, Klaus Tovar, dolgoletni direktor politične akademije SPD, Jonas Andreson, programski direktor centra Olaf Palme, Henna Rai, koordinatorka mednarodnih programov laburistične stranke v Veliki Britaniji, dr. Sonja Schirmbeck, direktorica FES, pristojna za Slovenijo in Hrvaško, Tijana Defar, koordinatorka projektov pri FES, Gerhard Marchl, programski koordinator Karl-Renner inštituta, Matjaž Nemec, evropski poslanec, Knut Fleckenstein, nekdanji evropski poslanec ter Mojca Kleva, članica upravnega odbora FEPS.

Gostje so na konferenci sodelovali na panelu o ključnih izzivih Evrope, spregovorili o prihodnosti Evrope in viziji socialdemokratske družbe ter na okrogli mizi naslovili vlogo političnih temeljev za prihodnost pravične, demokratične ter napredne družbe. 

Ob robu mednarodne konference je goste sprejela poslanska skupina Socialnih demokratov, obiskali so ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Martin Schulz pa se je srečal tudi s predsednico državnega zbora, mag. Urško Klakočar Zupančič.