Izšla je nova epizoda Podkasta 1. maj. Tokratna tema so bile pokojnine.

Danes je na platformah Spotify, Apple podcasts in YouTube izšla nova epizoda Podkasta 1. maj, podkasta o izzivih prihodnosti, ki ga pripravljamo v Inštitutu 1. maj.

V tokratni epizodi smo se dotaknili področja pokojnin in predvidenih sprememb, ki jih bo sistem doživel v prihodnosti. Strokovna direktorica Inštituta 1. maj, dr. Anja Kopač, se je pogovarjala z dr. Andražem Rangusom, prvo odgovornim za pripravo Bele knjige o pokojninskem sistemu, ki predstavlja osnovo za diskusije socialnih partnerjev, strokovne in širše javnosti o prihodnosti našega pokojninskega sistema.

Pred nami so namreč pomembne spremembe pokojninskega sistema. Kdaj se bomo lahko upokojili? Kolikšna bo višina naše pokojnine? To sta samo dve ključni vprašanji, ki zadevata prav vsakega izmed nas.

Sogovornika sta naslovila vprašanja kot so:

  • Je res nujno, da delamo dlje?
  • Kakšna bo naša višina pokojnine?
  • Kako solidaren je naš pokojninski sistem?
  • Res vsi vplačamo v pokojninski sistem skladno s temeljno idejo solidarnosti – to je, da vsak prispeva po svojih ekonomskih zmožnostih?
  • Kakšna naj bo (prihodnja) vloga II. pokojninskega stebra?
  • Kako bomo usklajevali pokojnine po letu 2025?
  • Kako izboljšati transparentnost pokojninskega sistema – je točkovni sistem možen? Kaj prinaša t.i. obrutenje pokojnin? Transparentnost preko dostopa do ključnih informacij – eZPIZ?
  • Kako financirati pokojninski sistem? Višji prispevki, novi viri?

V Inštitutu 1. maj si želimo široke družbene debate, ki bo vključevala različne vidike in tudi poglede različnih družbenih in generacijskih skupin, s ciljem, da skupaj oblikujemo rešitve, ki bodo povečale medgeneracijsko solidarnosti in kohezivnost naše družbe, predvsem pa okrepile zaupanje mladih v pokojninski sistem.

Epizoda Podkasta 1. maj: Kakšen pokojninski sistem nas čaka v prihodnosti?, je dostopna na sledečih povezavah:

SPOTIFY:

APPLE PODCASTS:

YOUTUBE:

Vabljeni k poslušanju!