Podkast 1. maj: pravica do dostave, kaj pa pravice dostavljalcev?

Izšla je četrta epizoda Podkasta 1. maj – Podkasta o izzivih prihodnosti, kjer smo tokrat govorili o izzivih platformne ekonomije ter o tem ali smo kot družba nanjo pripravljeni. Gostja je bila redno profesorica ekonomske sociologije in sociologije dela, dr. Aleksandra Kanjuo-Mrčela.

Svet v katerem živimo, se spreminja vedno hitreje. Četrta industrijska revolucija in digitalna transformacija sta tu.

Platformna ekonomija, kot nov poslovni model, zaradi nižjih stroškov dela in vitke proizvodnje, omogoča izredno učinkovito akumulacijo in koncentracijo kapitala, kar vodi v njen hiter porast na globalni ravni. Če znotraj EU danes, po podatkih Evropske komisije, dela na eni ali več platform 28 milijonov ljudi, se pričakuje, da bo njihovo število leta 2025 preseglo 43 milijonov.

V okviru Podkasta 1. maj – Podkasta o izzivih prihodnosti, se je tokrat strokovna direktorica Inštituta 1. maj, dr. Anja Kopač, pogovarjala z redno profesorico ekonomske sociologije in sociologije dela, dr. Aleksandro Kanjuo-Mrčela o platformni ekonomiji in njenih posledicah na trg delovne sile, naravo dela in predvsem na položaj delavk in delavcev.

V podkastu sta sogovornici naslovili vprašanja kot so:

🔹 Kaj sploh je platformna ekonomija? Gre za odmik od kapitalističnega sistema ali zgolj za njegovo razvojno obliko?

🔹 Kaj platforma ekonomija pomeni za odnose med delom in kapitalom?

🔹 Kaj so značilnosti platformnega dela? Res prinaša več samostojnosti in večjo avtonomijo delavcev in delavk?

🔹 Platforma kot delodajalec? Kakšen je pravni položaj platformnih delavk in delavcev? Kaj pomeni platformno delo z vidika dostojnega dela? Kaj za naše sisteme socialne varnosti?

🔹 Ali potrebujemo nov družben dogovor o regulaciji platformnega dela? Kateri nivo je primeren? Algoritemski management?

🔹 Je predlog Direktive EU o platformnem delu primeren odziv?

🔹 Primeri dobrih praks platformnega dela? Imamo možne alternative? O pomenu združevanja delavk in delavcev za zmanjševanje neenakosti moči med delom in kapitalom.

Vabljeni k poslušanju!

Epizoda je na voljo na povezavah spodaj: 👇

𝗦𝗣𝗢𝗧𝗜𝗙𝗬:

𝗔𝗣𝗣𝗟𝗘 𝗣𝗢𝗗𝗖𝗔𝗦𝗧𝗦:

𝗬𝗢𝗨𝗧𝗨𝗕𝗘