Kako oblikovati politike skupnosti? Razumevanje dinamike moči

Maja Mohar, vodja projektov v Inštitutu 1. maj, se je med 28. septembrom in 1. oktobrom udeležila konference o progresivnem vodenju, ki so je v Beogradu pripravili naši partnerji iz fundacije Friedrich-Ebert Stiftung.

Progressive Leadership Program nadgrajuje prejšnje podobne programe fundacije Friedrich-Ebert Stiftung (FES) s prilagojenim učnim načrtom, ki vključuje intenzivne in interaktivne delavnice, zasnovane kot kombinacija teoretičnih predstavitev in praktičnih veščin za predstavnike mladinskih organizacij naprednih političnih strank in civilnodružbene aktiviste. Letošnje konference so se udeležili mladi iz osmih države regije: Srbija, Črna gora, Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija in Hrvaška. Program Progressive Leadership 2023 se je osredotočil na temo »Regionalno sodelovanje za mir in varnost«.

Udeleženci so imeli priložnost razpravljati o različnih varnostnih in političnih vprašanjih v Evropi in regiji Zahodnega Balkana, vprašanja pa so lahko naslovili tudi na dva izjemna govorca in poznavalca razmer na zahodnem balkanu, dr. Vuka Vuksanovića, višjega raziskovalca z Beograjskega centra za varnostno politiko ter dr. Adnana Ćerimagića, višjega analitika iz organizacije Evropska pobuda za stabilnost ESI.

Tekom štiri dnevne konference so se udeleženci urili tudi na delavnici o skupni prihodnosti, percepciji mladih o miru in sodelovanju na Balkanu, opredelitvi glavnih izzivov, katere glavni namen je bil, da udeleženci predstavijo svoj pogled na družbo v kateri živijo – stvari, ki jih v družbi cenijo in stvari, ki jih želijo spremeniti; kako lahko regijsko sodelovanje pomaga pri odpravljanju tovrstnih izzivov in kaj menijo so glavni izzivi regijskega sodelovanja med državami oz. prebivalci držav regije?

Ob robu konference je udeležence nagovorila tudi ga. Radmila Šekerinska, nekdanja ministrica za obrambo Severne Makedonije v letih od 2017 do 2022, ki je govorila o 20. letnici Solunske deklaracije in kakšna bo prihodnost zahodnega Balkana.

Nekaj utrinkov iz Beograda si lahko ogledate v galeriji spodaj.