Inštitut v prvo strateško partnerstvo s FEPS in FES

Inštitut 1. maj je postal strateški partner pri projektu The Feminist Foreign Policy Progressive Voices Collective (FFPPC) v organizaciji Fundacije za evropske progresivne študije (FEPS) in Fundacije Friedrich-Ebert-Stiftung.

Feministična zunanja politika (FFP) je v zadnjih letih pridobila pomembno vlogo v političnem diskurzu. Ta politični pristop je veliko več kot le retorična gesta pokazal velik potencial za zmanjšanje globalnih neenakosti s preusmeritvijo fokusa na dobro počutje in vključevanje najbolj marginaliziranih glasov. Na evropski ravni, čeprav je več držav članic EU sprejelo FFP, Evropska unija še vedno potrebuje bolj ambiciozen pristop za bistveno preoblikovanje koncepta in prakse svoje zunanje politike.

V naslednjem letu bosta tako naša partnerja, FEPS in Friedrich-Ebert-Stiftung, podprta z aktivno mrežo predanih partnerjev, preizpraševala tradicionalne pristope k zunanji politiki, da bi omogočila alternativni prikaz zunanjih odnosov s stališča najbolj zapostavljenih.

Z aktivnostmi v sklopu tega projekta bomo vsi sodelujoči začeli 23. oktobra 2023, na konferenci z naslovom ‘Walking the Talk: Feminist Foreign Policy in Action’ v Bruslju. Na dogodku bodo sodelovale Svenja Schulze, nemška zvezna ministrica za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Ann Linde, nekdanja švedska ministrica za zunanje zadeve, Benedicta Lasi, generalna sekretarka Socialistične internacionale, Heléne Fritzon, evropska poslanka in podpredsednica skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, Inma Rodríguez-Piñero, evropska poslanka iz skupine S&D, angleška poslanka Catherine West in zunanja ministrica v senci za Azijo in Pacifik, Arancha Gonzales Laya, nekdanja španska ministrica za zunanje zadeve in mnogi drugi.

Sodelujoči se bodo dotaknili vprašanj kot so, kaj se lahko naučimo iz obstoječih konceptov in najboljših praks ter kako jih je mogoče uporabiti pri zunanjem delovanju EU? Namen te konference je ponuditi nekaj pogledov na izbrana področja zunanjega delovanja EU.

Ta konferenca bo predstavljalna uvodni dogodek za razvoj političnih priporočil za evropsko feministično zunanjo politiko.

Prijave na konferenco so možne preko povezave TUKAJ.

Lepo vabljeni.

l