Feministična zunanja politika je za današnji čas ključnega pomena

Feministična zunanja politika (FFP) se je v zadnjih letih močno uveljavila v političnem diskurzu, pri čemer so številne države v Evropi in po svetu razglasile feminističen pristop v svojem zunanjem političnem delovanju. FFP ponuja močno intersekcijsko lečo za ponovni premislek o obstoječih strukturah moči v globalni politiki in družbah ter omogoča globoke procese samorefleksije in ponovnega razmisleka o zunanjih politikah.

V Bruslju danes, v tednu #EPGenderEqualityWeek, poteka mednarodna konferenca Walking the talk: Feminist Foreign Policy in action, ki med drugim naslavlja vprašanja, kot je, kaj se lahko naučimo iz obstoječih konceptov in najboljših praks ter kako jih je mogoče uporabiti pri zunanjem delovanju Evropske unije?

Namen konference je ponuditi nekaj pogledov na izbrana področja zunanjega delovanja EU. V imenu Inštituta, ki je tudi strateški partner dogodka, se dogajanja v evropski prestolnici udeležuje direktor Inštituta 1. maj, Jan škoberne.

Konferenco Walking the talk, soorganizirata pisarna Friedrich Ebert Stiftung v Bruslju ter Fundacija za evropske progresivne študije (FEPS). Na njuno pobudo je pričela delovati tudi skupina The Feminist Foreign Policy Progressive Voices Collective (FFPPC) za razvoj političnih priporočil za evropsko feministično zunanjo politiko.

Več o projektu The Feminist Foreign Policy Progressive Voices Collective (FFPPC) si lahko preberete TUKAJ.

Program konference je ponudil 5 panelov, vsakega s svojim vsebinskim poudarkom:

Uvodni panel: Zakaj še vedno potrebujemo feministično zunanjo politiko? (Re)definiranje njenega pomena

Panel I: FFP v času krize – naj postane obvezna oprema namesto kozmetičen popravek

Panel II: Uporaba feministične leče v (povojnem) okrevanju in preobrazbi Ukrajine

Panel III: Razplet prikrite pristranskosti glede spola v zunanji trgovinski politiki

Panel IV: FFP kot vektor za cilje trajnostnega razvoja in človekove pravice

Kot gostje so na konferenci sodelovale strokovnjakinje Svenja Schulze, nemška zvezna ministrica za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Ann Linde, nekdanja švedska ministrica za zunanje zadeve, Benedicta Lasi, generalna sekretarka Socialistične internacionale, Heléne Fritzon, evropska poslanka in podpredsednica skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, Inma Rodríguez-Piñero, evropska poslanka iz skupine S&D, angleška poslanka Catherine West in zunanja ministrica v senci za Azijo in Pacifik, Arancha Gonzales Laya, nekdanja španska ministrica za zunanje zadeve in mnogi drugi.