»Še dodatno smo okrepili mednarodno povezovanje«

Maja Mohar, vodja projektov v Inštitutu 1. maj, se je med 28. oktobrom in 1. novembrom udeležila 5-dnevnega izobraževanja Progressive Leadership Program 2023, Regional Cooperation for Peace and Security, ki ga je v Podgorici pripravil inštitut Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Gre za program, ki nadgrajuje prejšnje podobne programe FES s prilagojenim učnim načrtom, ki vključuje dve intenzivni in interaktivni delavnici, zasnovani kot kombinacija teoretičnih predstavitev in praktičnih veščin za predstavnike mladinskih organizacij in civilnodružbene aktiviste iz osmih države regije: Srbija, Črna gora, Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija in Hrvaška. Program Progressive Leadership 2023 se osredotoča na temo »Regionalno sodelovanje za mir in varnost«.

Udeleženci so imeli priložnost obiskati predavanja in razpravljati o različnih varnostnih in političnih vprašanjih v Evropi in regiji Zahodnega Balkana, kot je na primer vprašanje, zakaj je sodelovanje v skupnosti pomembno? Imeli so priložnost poslušati tudi Jovano Marović, nekdanjo črnogorsko ministrico za evropsko integracijo.

Maja Mohar je ob koncu programa v Črni gori dejala, da je bila izkušnja super, saj so spletni mnoga nova poznanstva, nadgradfili znanje ter še dodatni okrepili mednarodno povezovanje.

Spodaj nekaj utrinkov iz Podgorice.