ŠKOBERNE na kongresu PES: ni časa za populizem.

Direktor Inštituta 1. maj in vodja projektov Maja Mohar sta se med 10. in 11. novembrom 2023 udeležila kongresa evropskih socialistov, ki so ga v Malagi gostili socialisti španskega predsednika vlade Pedra Sancheza.

Na kongresu, ki se ga je med drugimi udeležil tudi nemški kancler Olaf Scholz, je poleg Inštituta 1. maj, sodelovalo še več 10 progresivnih političnih fundaciji, med katerimi je tekla intenzivna razprava o bodočih izzivih, projektnih partnerstvih ter ključnih rešitvah za prihodnost. Škoberne se je tako med drugim srečal z delegacijami FEPS, FES, Renner, Labour in Jean Jaures.

V razpravi, ki jo je o prihodnosti vzhodne evrope organiziral FES in na kateri je sodeloval tudi predsednik nemške SPD, pa je posebej poudaril pomen čimprejšnje širitve EU, nujno reformo za večjo demokratičnost unije, ter oceno, da v današnjem svetu ni več časa za populizem, saj da vet potrebuje politične rešitve nove generacije, temelječe na znanju in široki vključenosti, če želimo uspešno krmariti skozi polikrizno obdobje.