»V trenutnih razmerah je enotnost EU ključnega pomena.«

Maja Mohar, vodja projektov v Inštitutu 1. maj, se je med 15. in 17. novembrom udeležila 3-dnevnega izobraževanja »Ones to Watch«, ki ga je v Bukarešti organizirala Fundacija za evropske progresivne študije (FEPS) ter Fundacija Stanga Democratica.

Program fundacije FEPS »Ones to Watch« je pobuda, ki se je začela leta 2015 kot alternativen, inovativen pristop k izzivom, s katerimi se soočamo, zlasti v srednji in vzhodni Evropi. Program zajema skupino 11 držav, ki so se EU pridružile leta 2004, 2007 in 2013.

Udeleženci so na 2-dnevnem tečaju iskali progresivne rešitve za sodobne, večplastne krize, ki pestijo ne samo EU, temveč celoten svet, spregovorili so o socialnodemokratskem modelu za bolj združeno, pravično in egalitarno EU, načinih kako doseči trajen mir, dotaknili pa so se tudi prihajajočih volitev v EU. Udeleženci, ki so prišli iz držav centralne in vzhodne Evrope: Slovenije, Hrvaške, Romunije, Bolgarije, Madžarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve in Poljske, so se imeli priložnost srečati tudi s predstavniki stranke PSD, socialdemokratske stranke Romunije, s predstavniki fundacije Stânga Democratică (FSD), naprednim think-thankom, ustanovljenem marca 2015, ki je tudi podružnica FEPS in spada v družino s socialdemokratskim svetovnim nazorom. Me drugim so se udeleženci programa udeležili tudi sprejema v Victoria Palace, kjer so jih sprejeli predstavniki vlade, s katerimi so imeli priložnost izvedeti več o delovanju romunske vlade, njihovih prioritetah ter delu, ki ga načrtujejo do konca mandata.

Maja Mohar je ob tem izpostavila, da je program »Ones to Watch« ključen predvsem iz vidika, da udeležencem omogoča veliko neformalnega druženja, izmenjave pogledov ter s tem spoznavanja ustroja in delovanja sorodnih fundacij v državah centralne in vzhodne Evrope.

Kot je omenila sama, je bila druženje z različnimi predstavniki lokalnih politik, njej osebno zelo blizu, saj se kot predsednica lokalne skupnosti v svojem kraju sooča z zelo podobnimi izzivi.

Ob koncu so udeleženci programa obravnavali tudi posamične »country report«, poročila o stanju v državah iz katerih prišli udeleženci. Po mnenju Maje Mohar je to odličen način, da spoznaš ustroj druge države ter se seznaniš s stanjem politične kulture posamezne države. Spregovorili so o stanju socialne demokracije v svojih državah, naslovili težave, ki jih prinaša korupcija, se dotaknili vojne v Ukrajini ter vplivih, ki jih ima le-ta na stanje držav centralne in vzhodne Evrope.

Dogodek sta soorganizirala Fundacija za evropske progresivne študije (FEPS) in Stanga Democratica.

V galeriji spodaj nekaj utrinkov iz programa »Ones to Watch«.