Lahko rešimo planet v ognju?

Med 24. in 25. novembrom 2023 smo v Ljubljani organizirali nov cikel izobraževalnih delavnic za mlade, imenovan Akademija za mlade. Gre za program, ki ponuja priložnost vsem mladim, ki se želijo udeležiti predavanj in izobraževanj, namenjenih razpravi o aktualnih problematikah, ki najbolj obremenjujejo mlade danes.

Tokrat je bila tem planet v ognju. Z mladimi smo se tako pogovarjali o tem, kako na nas vplivajo vremenske spremembe, kateri dogodki so se nam vtisnili v spomin tekom našega življenja, ki so imeli na naš planet tudi okoljski vpliv, sprehodili smo se od preteklih napak, skozi sedanje stanje, do (upamo) učinkovitega plana za rešitev prihodnosti edinega planeta, ki ga imamo. Na izzive našega planeta smo pogledali iz osebne, lokalne in globalne perspektive.

Delovali smo po metodi »future search« – gre za metodo, ki temelji na načelih in je osredotočena na naloge, zasnovane tako, da udeležencem pomagajo pri delovanju na podlagi njihove sposobnosti za ukrepanje in ustvarjanju novih oblik sodelovanja. Future search metoda uporablja vzajemno učenje kot katalizator za prostovoljno ukrepanje in spremljanje. 

S pomočjo izkušenih strokovnjakov so se mladi poglobili v aktualno tematiko okoljske krize in podnebnih sprememb, raziskovali njihove vzroke in iskali inovativne rešitve. Poleg tega je ena od ključnih vrednosti akademije tudi ekipno delo, saj imajo mladi priložnost sodelovati z vrstniki in se povezati z novimi ljudmi, ki imajo podobne interese in cilje.

Tekom akademije smo se imeli priložnost pogovarjati tudi s predstavnico fundacije Ebert-Stiftung, Sonjo Schirmbeck, ter veleposlanikom Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji, Adrianom Pollmannom.

Nekaj utrinkov iz izobraževanja Akademija za mlade je na voljo v galeriji spodaj.