1. maj – 1. leto

Inštitut 1. maj bo 22. decembra ob 17.00 uri v Mariboru zaokrožil prvo leto svojega delovanja. Tri večere pred to neopazno obletnico se tako v tišini domače kuhinje sprašujem o smislu našega dela, o doprinosu in potencialu inštituta, o naših uspehih in neuspehih, doseženih in previsokih ciljih, predvsem pa o tem, kako sem to leto doživel sam in kako smo ga skupaj s sodelavkami in sodelavci oblikovali – v dobrem in slabem. 

Začel bom preprosto. Ko smo se jesenskega popoldneva v majhni prašni sobi, improvizirani pisarni na Levstikovi 15 v Ljubljani odločili, da je prišel čas, da v Sloveniji ustanovimo socialdemokratsko mislišče, inštitut, ki bo raziskoval in povezoval, v resnici nisem dobro vedel (niti razumel) kaj je pred nami in kaj vse odločitev za vzpostavitev Inštituta 1. maj prinaša. Bil sem, kot vsi ljudje, ki vstopamo v nove zgodbe, naiven in navdušen. Naivnost in navdušenje ostajata tudi po letu dni, dodal pa bi le, da bi moral biti pred začetkom nove zgodbe tudi primerno prestrašen in ponižen. Vendar to, kot običajno, pride z izkušnjami in preizkušnjami, ki nas, tako trdno verjamem, delajo boljše (čeprav ni vselej jasno kako in zakaj). 

Ko sem tako sestavljal prvi shematski prikaz nove zgodbe, ko sem zapisoval ključne prelomnice in ko sem zarisal prvo časovnico sem bil, to moram pošteno priznati, preoptimističen. Vendar je bilo tako prav. In ko mi je direktorica sestrske (in partnerske) fundacije Friedrich Ebert Stiftung za Slovenijo in Hrvaško previdno položila na srce, da se lotevamo podviga, ki je pod nedoseženim vrhom pustil že mnoge bolj izkušene, bolj podkovane, sem se takrat (naivno in navdušeno) le nasmehnil in rekel: Sonja, imamo mi to, ne skrbi. Svoji prvi sodelavki pa sem na vprašanje, “Jan, kaj to pravzaprav je, kaj bo moje delo” preprosto odvrnil, da še ne vem in da bova to ugotovila skupaj. Preprosto sem si želel, da bi ponovno delal z ljudmi kot trener in organizator usposabljanj ter ustvarjalnih procesov. Kot mnogi sem romantično spregledal očitni razkol med idealom in stvarnostjo, vendar sem danes, ko zrem nazaj na prvo leto našega delovanja vesel, da je bilo tako. 

Inštitut 1. maj je tako v prvem letu svojega delovanja gostil izjemne osebnosti našega časa. Slovenijo je na naše povabilo obiskal Martin Schulz, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in nekdanji vodja nemških socialdemokratov, danes pa vodja ene največjih in najvplivnejših globalnih političnih fundacij. Na vrhu 1. maj je sodelovala Maria Joao Rodrigues, nekdanja portugalska ministrica za delo, nekdanja evropska komisarka in danes predsednica največjega in krovnega združenja progresivnih in socialdemokratskih političnih fundacij v Evropi. Gostili smo vodjo progresivnega zavezništva Connya Reuterja, na naših dogodkih so sodelovali veleposlaniki, poslanci in poslanke različnih evropskih držav. Na mednarodnem parketu smo vstopili v nova partnerstva od Latinske Amerike, preko ZDA, do številnih projektnih partnerstev v Evropi. Smo pridruženi člani FEPS in na zadnjem letnem seminarju v organizaciji Das Progressive Zentruma smo imeli priložnost sodelovati z najuglednejšimi globalnimi think tanki. Dr. Anja Kopač je v strokovnem svetu zavoda zbrala izjemno skupino ljudi, ki z neverjetno pronicljivostjo generira nove ideje in rešitve. Na dogodkih pod okriljem strokovnega sveta je sodelovalo več kot 300 ljudi. Naše podkaste, ki, tako na levi kot desni, pogosto dvigujejo prah, je na Youtube kanalu poslušalo skoraj 4000 ljudi. V Sloveniji se je izobraževanj in usposabljanj v organizaciji ekipe Inštituta 1. maj udeležilo več kot 500 posameznic in posameznikov. Izvedli smo prvi Future Search, leto pa zaključujemo s provokativno razpravo, ki dokazuje, da je Inštitut 1. maj uspel uresničiti svoje glavno poslanstvo – biti odprt prostor za dialog, brez predsodkov. Dovolimo si odpirati in postavljati vsa vprašanja, o vrednotah, vlogi in idejah socialne demokracije pa govorimo skozi razumevanje, da je socialna demokracija mnogo več kot politična stranka, je način razumevanja in soustvarjanja skupnosti, je način življenja, ki želi boljši svet za vse, ne glede na naše različnosti in drugačnosti. Iskreno verjamemo, da nas to bogati. Zato sem bil v letu dni najbolj ponosen, ko smo ob organizaciji našega največjega posveta na temo prihodnosti slovenskega zdravstvenega sistema prejemali zelo različna sporočila in vtise. Ker smo dvignili marsikatero obrv z izbiro govorcev in ker nismo želeli kloniti pod pritiski, da kdorkoli izmed povabljenih, naj ne bi sodil med govorce na dogodku socialdemokratskega mislišča. Ravno v tem namreč prepoznavam največji potencial Inštituta 1. maj za doprinos k dolgoročnim spremembam v naši družbi. Da je pri nas mogoče odprto in varno soočiti argumente in da s svojim delom iščemo najboljše rešitve, ter mostove med idejami, ki želijo dobro, vendar na različnih temeljih in skozi različne perspektive. Če mi pred letom dni še ni bilo povsem jasno, danes nedvoumno razumem, da je prav to poslanstvo socialdemokratskega mislišča. 

V letu, ki prihaja bomo zato še bolj odločno vstopali v najzahtevnejša družbena vprašanja, odpirali še več najtežjih vprašanj in še bolj intenzivno iskali skupne rešitve tam, kjer so v naši družbi danes razlike največje. V letu, ko bo v svoji polnosti zaživela tudi Hiša naprednih idej na Levstikovi 15 (namig, zelo vam bo všeč kar pripravljamo), si zato iskreno želim, da bi na dogodkih, aktivnostih in v prostorih Inštituta 1. maj svoje mesto našli prav vsi, “ki v srcu dobro mislimo”. Želim si, da bi Slovenija postala sodobna, odprta in napredna družba, najboljši dom za vse nas. 

In še predno pade zastor leta 2023 mi dovolite, da se zahvalim ljudem, ki ste letošnje leto naredili še posebej izjemno in (pa brez zamere) tudi zelo težko in nepredvidljivo (navihan nasmeh). Hvala Tanja in Klemen za zaupanje, hvala Dejan, Živa in Dejan za vodenje, ramo za jokanje in jamranje, hvala Anja, Maja in Aljaž – za vse. 

Predvsem pa hvala vsem vam, ki ste bili v letu 2023 uporabniki, soustvarjalci, aktivni ali mimobežni gostje zgodbe Inštituta 1. maj. Kot smo začeli, tako bomo nadaljevali. Naprej. 

Srečno. 

Jan Škoberne

Direktor Inštituta 1. maj