Obisk Rdečega Dunaja

Program nadgrajuje prejšnje podobne programe FES s prilagojenim učnim načrtom. Sestavljen je iz dveh intenzivnih in interaktivnih delavnic, ki združujeta teoretične predstavitve s praktičnimi veščinami za predstavnike mladinskih organizacij in civilnodružbene aktiviste iz osmih držav regije: Srbije, Črne gore, Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Slovenije in Hrvaške. Program se zaključi z obiskom institucij na Dunaju in se osredotoča na temo “Regionalno sodelovanje za mir in varnost”.

Udeleženci so na Dunaju obiskali več mednarodnih institucij in organizacij, kjer so imeli priložnost spoznati njihovo delovanje ter postaviti vprašanja v zvezi z novimi varnostnimi izzivi v Evropi, priključitvijo Zahodnega Balkana v Evropsko unijo in politično situacijo v Avstriji.

Med institucijami, ki so jih obiskali, so bile:

  • FES Democracy of the Future in FES Cooperation & Peace, ki se trenutno ukvarjata z vprašanji demokracije v družbi in gospodarstvu ter obravnavata današnje velike izzive za evropsko varnost. Organizirata regionalne in mednarodne delavnice, redno raziskujeta javno mnenje in sodelujeta z različnimi raziskovalci za razvoj novih konceptov, reševanje konfliktov in doseganje trajnega miru v Evropi.
  • Karl Renner Institut, politična akademija avstrijskega socialdemokratskega gibanja, ki cilja na vključevanje strokovnjakov različnih področij v razvoj in uresničevanje novih političnih stališč s pogovori med strokovnjaki različnih področij in avstrijsko socialdemokratsko stranko. Akademija vsako leto izdaja različne publikacije ter organizira debatne večere, seminarje in predavanja za politično zainteresirano javnost, pri čemer vabi tudi strokovnjake, učitelje in vzgojitelje.
  • The Austrian Institute for International Affairs, neodvisen raziskovalni inštitut, ki je bil ustanovljen leta 1979 in se osredotoča na raziskovanje mednarodne politike. Je vodilni avstrijski raziskovalni inštitut za mednarodno politiko in se nahaja na stičišču med akademskimi in politično usmerjenimi raziskavami. Poleg akademskega raziskovanja in objavljanja na mednarodni ravni se osebje inštituta ukvarja tudi s poučevanjem, političnim svetovanjem in ozaveščanjem javnosti o različnih pomembnih vprašanjih.
  • Austrian Society for European Politics, nevladna in nestrankarska organizacija, ki se osredotoča na razvoj evropskih integracij in spodbujanje dialoga o zadevah, povezanih z EU, ter njihovih posledicah za Avstrijo.
  • International Institute for Peace, ki deluje kot platforma za spodbujanje miru in nenasilnega reševanja konfliktov po vsem svetu. Inštitut si prizadeva obravnavati najbolj aktualna vprašanja dneva ter spodbujati dialog, javno udejstvovanje in skupno razumevanje za zagotavljanje celostnega pristopa k reševanju konfliktov in trajnega miru.
  • Energy Community Secretariat, mednarodna organizacija, ki združuje Evropsko unijo in njene sosede pri ustvarjanju integriranega vseevropskega energetskega trga. Organizacija je bila ustanovljena s Pogodbo o ustanovitvi Energetske skupnosti leta 2005 v Atenah, njen ključni cilj pa je razširiti pravila in načela notranjega energetskega trga EU na države jugovzhodne Evrope, črnomorsko regijo in širše na podlagi pravno zavezujočega okvira.

Med obiskom so si ogledali tudi “Das rote Wien”, del poti prestavlja 1,2 km dolga stavba s 1500 socialnimi stanovanji. Ta stavba ni običajno vključena v turistične priročnike, vendar je zagotovo vredna ogleda. Po prvi svetovni vojni je bil Dunaj mesto v bedi in lakoti, predvsem zaradi pomanjkanja bivalnega prostora. Prebivalci so živeli v naseljih nelegalnih barak v predmestjih, kjer so pozimi trpeli zaradi mraza in tuberkuloze, ki je zahtevala na tisoče življenj.

Nekaj let kasneje so delavci živeli v pravih “palačah proletariata” – z ogrevanjem, vrtovi in veliko prostora. Obiskovali so gledališča in kina, prejemali zdravstveno oskrbo ter sodelovali v intelektualnem življenju. Kaj se je zgodilo? Knjige in izobraževanje so nadomestile strelna orožja. Zdrava stanovanja so ljudem ponudila možnost razvoja, pri čemer mesto samo zgradilo več kot 64.000 stanovanj in jih oddalo na podlagi točkovnega sistema, zbranega iz davka na plače in stanovanjskega davka, uvedenega leta 1923.

Več utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji