Je Evropska Unija pred razpadom?

Maribor, 22. december 2023 – V petek, 22. decembra 2023, bo potekala okrogla miza z naslovom "Razpad Evropske unije - Konflikti Evrope v konfliktih sveta." Dogodek bo potekal med 17. in 19. uro v prostorih Grajske kavarne na Grajski ulici 2, Maribor.

“Javno zdravstvo je najpomembnejša dobrina, za katero si moramo prizadevati vsi.”

V Festivalni dvorani v Ljubljani, se je danes, v torek, 28. novembra 2023, odvil strokovni posvet: Slovensko zdravstvo med željami in prihodnostjo? Tema pogovora je bila kako dostopne so zdravstvene storitve v Sloveniji ter ali so akterji slovenskega zdravstva zmožni napisati skupen recept? Anja Kopač, strokovna direktorica Inštituta 1. maj, ki je tudi moderirala posvet, je ob tem izpostavila, da je javno zdravstvo najpomembnejša dobrina, za katero si moramo prizadevati vsi.

Lahko rešimo planet v ognju?

Med 24. in 25. novembrom 2023 smo v Ljubljani organizirali nov cikel izobraževalnih delavnic za mlade, imenovan Akademija za mlade. Gre za program, ki ponuja priložnost vsem mladim, ki se želijo udeležiti predavanj in izobraževanj, namenjenih razpravi o aktualnih problematikah, ki najbolj obremenjujejo mlade danes.

Lahko v javnem nastopanju kdaj postanemo kot Borut Pahor?

V sredo, 22. novembra 2023, je potekal nov cikel izobraževalnega programa Lokalni aktivator, ki smo ga v Inštitutu 1. maj tokrat ponovno pripravili na Gorenjskem. Tokrat na idiličnih Jesenicah. Pri Lokalnem aktivatorju gre za sklop usposabljanj, kjer preko različnih delavnic in predavanj spodbujamo posameznike za bolj angažirano delovanje v lokalnem okolju. Tokrat smo se usmerili na rabo družbenih omrežij in javno nastopanje.

»V trenutnih razmerah je enotnost EU ključnega pomena.«

Maja Mohar, vodja projektov v Inštitutu 1. maj, se je med 15. in 17. novembrom udeležila 3-dnevnega izobraževanja »Ones to Watch«, ki ga je v Bukarešti organizirala Fundacija za evropske progresivne študije (FEPS) ter Fundacija Stanga Democratica.

Vabljeni na strokovni posvet: Slovensko zdravstvo med željami in realnostjo?

V Inštitutu 1. maj v torek, 28. novembra 2023, z začetkom ob 17. uri, pripravljamo strokovni posvet na temo zdravstva in njene problematike v Sloveniji, z naslovom Slovensko zdravstvo med željami in realnostjo?.

ŠKOBERNE na kongresu PES: ni časa za populizem.

Direktor Inštituta 1. maj in vodja projektov Maja Mohar sta se med 10. in 11. novembrom 2023 udeležila kongresa evropskih socialistov, ki so ga v Malagi gostili socialisti španskega predsednika vlade Pedra Sancheza.

»Še dodatno smo okrepili mednarodno povezovanje«

Maja Mohar, vodja projektov v Inštitutu 1. maj, se je med 28. oktobrom in 1. novembrom udeležila 5-dnevnega izobraževanja Progressive Leadership Program 2023, Regional Cooperation for Peace and Security, ki ga je v Podgorici pripravil inštitut Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Kako povezati davčno in socialno politiko?

V časniku Delo je strokovna direktorica Inštituta 1. maj, dr. Anja Kopač, spregovorila z novinarko Barbaro Hočevar o nujnosti povezovanja socialne in davčne politike. V članku z naslovom »Stanovanjski stroški krojijo socialno stisko« se dr. Kopač dotakne nujnosti povezovanja sektorskih politik, predvsem davčne in socialne politike ter opozori na negativne učinke zgolj zviševanja denarnih transferjev ob odsotnosti stanovanjske politike.

Je širšo davčno reformo možno izpeljati brez širokega družbenega konsenza?

O tem in še marsičem drugem, sta v novi epizodi Podkasta 1. maj, spregovorila dr. Anja Kopač, strokovna direktorica Inštituta 1. maj, ter dr. Tilen Božič, izjemen davčni strokovnjak ter nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za finance.