Zagnali smo projekt Feminist Foreign Policy Progressive Voices

Z današnjim uvodnim sestankom v Bruslju, smo tudi uradno zagnali projekt Feminist Foreign Policy Progressive Voices Collective, ki združuje oblikovalce politik, akademike in predstavnike civilne družbe z vsega sveta, pri načrtovanju skupne vizije feministične zunanje politike za napredne oblikovalce politik.

Feministična zunanja politika je za današnji čas ključnega pomena

Feministična zunanja politika (FFP) se je v zadnjih letih močno uveljavila v političnem diskurzu, pri čemer so številne države v Evropi in po svetu razglasile feminističen pristop v svojem zunanjem političnem delovanju. FFP ponuja močno intersekcijsko lečo za ponovni premislek o obstoječih strukturah moči v globalni politiki in družbah ter omogoča globoke procese samorefleksije in ponovnega razmisleka o zunanjih politikah.

Inštitut v prvo strateško partnerstvo s FEPS in FES

Inštitut 1. maj je postal strateški partner pri projektu The Feminist Foreign Policy Progressive Voices Collective (FFPPC) v organizaciji Fundacije za evropske progresivne študije (FEPS) in Fundacije Friedrich-Ebert-Stiftung.

Kakšne možnosti nudi evropska kohezijska politika pri reševanju izzivov in potreb starejših?

V ponedeljek, 16. oktobra 2023, smo se v Inštitutu 1. maj udeležili posveta »Evropska sredstva za Aktivno Staranje: izzivi in priložnosti«, ki je potekal v organizaciji Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Razprava se je osredotočila na možnosti in priložnosti, ki jih starejšim nudi evropska kohezijska politika pri reševanju njihovih izzivov in potreb.

»Kdo so mladi in kako jih vključiti v procese odločanja?«

V soboto, 14. oktobra 2023, je v Novi Gorici potekalo izobraževanje v sklopu lokalnega aktivatorja, izobraževalnega programa Inštituta 1. maj, kjer preko usposabljanj udeleženci nadgradijo svoje sposobnosti, znanja ter izkušnje s pomočjo mentorjev in strokovnjakov.

»Ključno je spremeniti negativne percepcije in spodbujati gradnjo pozitivnih odnosov med narodi.«

Konec septembra sem poletela proti Beogradu, kjer sem se udeležila konference o progresivnem vodenju Progressive Leadership Program, ki ga je organizirala naša sestrska organizacija Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Beograd. Letošnja konferenca je nosila naslov »Regionalno sodelovanje za mir in varnost«.

Škoberne v Liverpoolu: poslanstvo političnih fundacij je zagotavljanje inovacij za boljšo družbo

Direktor Inštituta 1. maj, Jan Škoberne, se je v začetku oktobra v Liverpoolu udeležil letnega srečanja britanskih Laburistov (Labour).

Kako oblikovati politike skupnosti? Razumevanje dinamike moči

Maja Mohar, vodja projektov v Inštitutu 1. maj, se je med 28. septembrom in 1. oktobrom udeležila konference o progresivnem vodenju, ki so je v Beogradu pripravili naši partnerji iz fundacije Friedrich-Ebert Stiftung.

Dr. Anja Kopač: “Dovolj je lažne solidarnosti.”

V petek, 29. septembra 2023, se je strokovna direktorica Inštituta 1. maj, dr. Anja Kopač, udeležila okrogle mize z naslovom Pokojninski sistem včeraj, danes, jutri, ki je potekala v sklopu 22. festivala za 3. življenjsko obdobje.

Podkast 1. maj: pravica do dostave, kaj pa pravice dostavljalcev?

Izšla je četrta epizoda Podkasta 1. maj - Podkasta o izzivih prihodnosti, kjer smo tokrat govorili o izzivih platformne ekonomije ter o tem ali smo kot družba nanjo pripravljeni. Gostja je bila redno profesorica ekonomske sociologije in sociologije dela, dr. Aleksandra Kanjuo-Mrčela.