Inštitut 1. maj se udeležuje 5. jesenske akademije Fundacije za evropske progresivne študije – »Beyond 2024«

Med 17. in 20. septembrom 2023 se del ekipe Inštituta 1. maj v Bruslju udeležuje letne jesenske akademije v organizaciji Fundacije za evropske progresivne študije, katere cilj je preko participativne oblike deliti politično najbolj relevantne vsebine in najnovejše izsledke raziskav, ki med udeleženci spodbujajo razmišljanje o aktualnih družbenih problemih.

Strokovni svet inštituta 1. maj o prioritetah dela zavoda

V torek, 19. septembra 2023, se je na svojem tretjem srečanju sestal strokovni svet Inštituta 1. maj pod vodstvom dr. Anje Kopač, kjer so člani spregovorili o prioritetah dela in usmeritvah v prihodnjih mesecih.

Z izobraževanjem do bolj angažirane lokalne skupnosti

V soboto, 9. septembra 2023, smo v Inštitutu 1. maj izvedli nov sklop izobraževalnega programa Lokalni aktivator, ki je potekal v hotelu Draš v Mariboru. Gre za sklop usposabljanj, kjer preko različnih delavnic in predavanj spodbujamo posameznike za bolj angažirano delovanje v lokalnem okolju.

»Brez učinkovite socializacije za vseživljenjsko učenje v zgodnjem razvojnem obdobju, bomo težko imeli izjemno učeče odrasle.«

V sredo, 6. septembra 2023, se je strokovna direktorica Inštituta 1. maj, dr. Anja Kopač, udeležila okrogle mize z naslovom Odgovornost za vseživljenjsko učenje in trajnostni razvoj: kdo so nosilci razvoja? v organizaciji Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Izšla je nova epizoda Podkasta 1. maj. Tokratna tema so bile pokojnine.

Danes je na platformah Spotify, Apple podcasts in YouTube izšla nova epizoda Podkasta 1. maj, podkasta o izzivih prihodnosti, ki jih pripravljamo v Inštitutu 1. maj.

Prvi podkast Inštituta 1. maj je tu!

V Inštitutu 1. maj smo pred kratkim začeli z novim projektom – 1. MAJ PODKAST, podkast o izzivih prihodnosti, s katerim se želimo dotakniti najbolj aktualnih tem naše družbe s strokovnega vidika. V tokratnem podkastu smo se naslovili…

Za nami je prvi strokovni posvet Teze za prihodnost

V sredo, 21. junija 2023 smo v Inštitutu 1. maj organizirali prvi strokovni posvet v nizu razprav Teze za prihodnost in sicer na temo izzivi financiranja dolgožive družbe. Posvet je potekal v prostorih Maxi Kluba v Ljubljani.

Inštitut 1. maj pridobil status opazovalke v FEPS Europe

Inštitut 1. maj je danes s soglasno odločitvijo skupščine pridobil status organizacije opazovalke FEPS Europe. To je prvi korak k polnemu članstvu, predvsem pa potrditev, da je začrtana pot razvoja Inštituta 1. maj kot socialdemokratskega mislišča pravilna.

Strokovni posvet o izzivih dolgožive družbe

V Inštitutu 1. maj, zavodu za izobraževanje, raziskovanje in mednarodno sodelovanje, v sredo, 21. junija 2023, v okviru posvetov Teze za prihodnost organiziramo strokovni posvet na temo izzivov financiranja dolgožive družbe.

Inštitut 1. maj na prvi mednarodni konferenci v Mehiki

Direktor Inštituta 1. maj Jan Škoberne se je v začetku junija v Mexico Cityju udeležil  mednarodne konference “Progressive Pact” v organizaciji stalne konference političnih strank Latinske Amerike in Karibov (COPPPAL) in svetovnega naprednega zavezništva (World Progressive Alliance), katerih cilj je opozarjati na avtoritarni populizem, ki se čedalje pogosteje pojavlja v različnih delih sveta in škodi demokraciji in človekovim pravicam.